Pressemeddelelse

Metalpulver til 3D print skal hjælpe industrien med at genbruge metaldele

Dansk virksomhed er i front med ny teknologi af højkvalitetsmetalpulver, der kan indgå i virksomheders cirkulære økonomi. I industrier hvor der benyttes og fremstilles værktøjer af metal, er udfordringen bl.a. at kunne genbruge udslidte metaldele. Ved at omdanne dem til metalpulver via Nordisk Staal A/S unikke produktionsmetode, kan de genbruges som materiale til 3D print.

Med Innovationsfondens program Grand Solution i ryggen starter Nordisk Staal A/S nu produktion op af metalpulver i projektet DECOR. Det sker i et solidt samarbejde mellem DTU, LEGO SYSTEM A/S og med en stor international industrigigant som associeret partner. Målet er udvikling af metalpulver til Additive Manufacturing – en række fremstillingsteknologier, hvor man bygger emner op lag på lag, som for eksempel 3D print.

Nordisk Staal koncernen i Frederiksværk har tidligere fremstillet såkaldte stålknipler via en sprayforming teknik. Det overskydende metalpulver, der dannes under denne produktion har nu vist sig, at være af meget høj kvalitet, der er særdeles velegnet til 3D print af for eksempel værktøjer og maskindele.

DECOR projektet skal sikre en fremtidig produktion og videreudvikling af unikke pulvertyper til store produktionsvirksomheder som LEGO SYTEM A/S.

Metalpulverproduktionen vil sammen med produktionen af stålknipler udgøre en vigtig cirkulær økonomimodel for bl.a. danske og europæiske virksomheder. De vil kunne aflevere deres udtjente maskindele til Nordisk Staal A/S, og få de mange kilo stål returneret til genbrug i virksomhedens produktion i form af nyt stål og metalpulver.

Nordisk Staals metalpulver har vist sig at være af en hidtil uset kvalitet, og med det kan en dansk virksomhed indtræde i superligaen af metalpulverproducenter i hele verden. Vi har store forventninger til, at vi i projektet sammen vil lykkes med at udvikle fremtidens metalpulver til 3D print”, siger Seniorforsker David Bue Pedersen, DTU

”Det bliver et utrolig spændende samarbejde med de førende specialister og forbrugere på 3D-print markedet. Der er store muligheder for – sammen med en solid samarbejdspartner, at etablere en produktion i Frederiksværk, der kan bruges mange steder inden for Additive Manufacturing, og som vil kunne eksporteres til hele verden til gavn for Danmark, både med hensyn til nye arbejdspladser og eksportindtægter, siger Jan Sørensen, CEO Nordisk Staal A/S

 

For yderligere oplysninger kontakt venligst:

Innovationsfonden, Jakob Dahl Wedel, tlf. 6190 5031

DTU, David Bue Pedersen, tlf. 3023 8484

Nordisk Staal A/S, Jan Sørensen, tlf. 2486 8190